A tervezési és részvételi folyamat

Szöveg

A Fővárosi Önkormányzat az Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezésében nagyban épít a lakosok, a városhasználók és a szakmai szervezetek véleményére is. A Stratégia elkészítése egy fél éves folyamat, melynek pontos menetét a következőkben mutatjuk be.

Az ITS tervezésének folyamata

ITS2027

 

2020. május 19-én tartottuk az első lakossági tájékoztató fórumot, amely keretében bemutattuk a tervezés folyamatát illetve javaslatokat és véleményeket lehetett tenni a készülő stratégiához. Részletek >>

Kérdőívek

A nyár során 2-3 hetente megjelenő kérdőívek segítségével az alábbi témákban mondhatja el véleményét, mely a stratégia tervezésében ad támpontokat a tervezőknek: általános életminőség, részvételiség, klíma és energia, közlekedés, környezetvédelem és zöld infrastruktúra, épített környezet, társadalmi kérdések és humán szolgáltatások (egészségügy, oktatás, lakhatás).

Kérdőívek >>

3 körös tematikus szakmai munkacsoport találkozók

A tervezési folyamat egyik fontos részvételiségi pillére az alábbiak szerint épül fel:

  • a munkacsoportok tagjai szakmai és civil szervezetek, fővárosi cégek képviselői, a főpolgármesteri hivatal osztályainak munkatársai,
  • az egyes tematikus munkacsoportokba a szervezeteknek a főváros küldi ki a meghívókat,
  • a munkacsoportok résztvevőinek előzetes munkaanyagot küldünk ki a találkozók előtt,
  • a munkacsoport találkozókat facilitátorok vezetik, maximum létszám 40 fő, egy találkozó kb. 3 óra.

A 3 körös találkozók a tervezés következő fázisaihoz kapcsolódnak:

     1. kör: Helyzetértékelés és célok (2020. július)

     2. kör: Intézkedések és projektek (2020. szeptember)

     3. kör: Stratégia véglegesítése (2020. október)

Az egyes munkacsoportok az alábbi tematika szerint rendeződnek

ITS2027

Az egyes munkacsoport találkozókat követően az összefoglaló anyagok közzétételével párhuzamosan megnyitjuk az aktuális kör témáinak véleményezési felületét  itt az oldalon. Így lehetőség van arra, hogy további civil szervezetek is bekapcsolódjanak a folyamatba online formában!

Kérjük, a bekapcsolódási szándékról  írjanak nekünk a smartbp [at] budapest.hu címre és közvetlenül felvesszük Önökkel a kapcsolatot.

A beérkezett véleményeket összesítjük és azok eredményeit szintén közreadjuk ezen az oldalon.

Lakossági fórum a stratégia véglegesítése előtt 

2021. februárban egy nagyszabású lakossági fórumot tartunk, melyen az elkészült, de nem végleges tervről lehet véleményt mondani és további javaslatokat hozzátenni. 

Egyéb véleményezési lehetőségek

A teljes tervezési folyamat során nyitva áll az e-mail küldési lehetőség a kapcsolati űrlapon keresztül, vagy írhat e-mail-t a smartbp [at] budapest.hu címre.

Az üzeneteket a Főpolgármesteri Hivatal  Városépítési Főosztályának munkatársai fogadják és az azokban foglalt javaslatokat, kérdéseket továbbítják a tervezők számára. Az egyes üzenetekre külön-külön nem küldünk válaszokat, de az összes javaslatról, észrevételről készülni fog egy összefoglaló anyag, melyet szintén publikálunk az oldalon.

Stratégiai munkacsoport találkozó

A stratégiai munkacsoport a Fővárosi Önkormányzat delegáltjaiból áll, akik véleményezik és jóváhagyják az aktuális szakaszokban az elkészült munkarészeket. 

Az ITS Budapest 2027 stratégiát terveink szerint a Fővárosi Közgyűlés 2021. tavaszán fogadja el.