Mi a véleménye a Budapest Integrált Fejlesztési Programról?

A Fővárosi Önkormányzat 2020. szeptemberében elfogadta Budapest Integrált Fejlesztési Programjának (BIFP) társadalmi egyeztetésre szánt változatát. A Program célja, hogy összefoglalja azokat a fejlesztési területeket, projekteket, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat és a tulajdonában álló gazdasági szervezetek a 2021 után rendelkezésre álló, elsősorban hazai elosztású uniós források bevonásával kívánják megvalósítani. A dokumentum feladata, hogy támogassa a Fővárosi Önkormányzat tárgyalási folyamatát a hazai forrástervezés során és a szélesebb közvélemény számára is bemutathatóvá tegye a fejlesztési szándékokat. A Program az ITS zöld és esélyteremtő céljaival összhangban, öt fő területen javasolja az uniós források koncentrált felhasználását, melyek a következők:

1. HATÉKONY ÉS FENNTARTHATÓ ERŐFORRÁS-GAZDÁLKODÁS: az épületek és közszolgáltatások energiahatékonyságának valamint a megújuló energia részarányának növelése; a távhőrendszer fejlesztése és zöldítése, az újrahasznosítási arányokat támogató hulladék-gazdálkodás szerepének erősítése; víz- és szennyvíz szolgáltatások fejlesztése

2. KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁS: zöldfelületi, csapadékvíz gazdálkodási és árvízvédelmi intézkedések integrált kezelése

3. ALACSONY KIBOCSÁTÁSÚ VÁROSI MOBILITÁS: a városi közterületekkel integráltan fejlesztett, környezetkímélő közösségi közlekedés, valamint gyalogos- és kerékpáros hálózat fejlesztése

4. ESÉLYTEREMTŐ SZOLGÁLTATÁSOK: fejlesztések a szociális szolgáltatások (idősek, hajléktalanok),a  megfizethető lakhatás és egészségmegőrzés területén, valamint a foglalkoztatási esélyek növelésére irányuló kezdeményezések

5. VERSENYKÉPES, OKOS GAZDASÁG: fenntartható turizmus, a digitális átállás, valamint a város működésének és az innováció szereplőinek jobb összekapcsolása.

Kerüljön képbe a Programról az összefoglaló kiadvány segítségével!

A Program rövidített verziója >>


Ismerje meg a Program részletes, projekteket is tartalmazó dokumentumát!

A Program teljes verziója >>


Böngésszen a projektek között az oldalon közvetlenül!

BIFP projektek >>


Ebben a kérdőívben kíváncsiak vagyunk az Integrált Fejlesztési Program kapcsán felmerülő észrevételeikre és javaslataikra, valamint arra, hogy mit gondolnak az Európai Uniós források tervezéséről és az Európai Helyreállítási Terv felhasználásáról.
Ön számára mennyire érthető a Budapest Integrált Fejlesztési Program?
Ön szerint melyik a Program 5 legsürgetőbb intézkedése?
Amennyiben hosszabb észrevételt szeretne írni, kérjük küldje meg e-mailben a smartbp@budapest.hu címre!
Kérdések Jól ismerem Hallottam róla Nem ismerem, de érdekel Nem hallottam róla
Recovery plan for Europe (NextGenerationEU)
European Green Deal
Operational programme (OP)
Country report - European semester
The Just Transition Fund (JTF)
European Regional Development Fund (ERDF)
European Social Fund Plus (ESF+)
Cohesion Fund (CF)
Sustainable Urban Development (SUD)
FOGALOMTÁR

Amennyiben a fent felsorolt tervek, programok, alapok kapcsán rövid összefoglaló információkat szeretne olvasni, kérjük klikkeljen IDE.

A legutóbbi uniós tárgyalások több fontos eredményt hoztak. Többek között megállapodás született a Fenntartható Városfejlesztési Program (SUD) keretének jelentős megemeléséről: az előző pénzügyi ciklus 5%-ához képest 2021-től - az alapvetően infrastrukturális beruházásokat támogató - Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatások 8%-át kell ezekre a projektekre fordítani. Ez a magyar városok számára több mint 300 milliárd forint forrást jelent.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a fenti városfejlesztési forrásokból és a koronavírus kapcsán felállított helyreállítási keretből Magyarországra eső támogatások elköltésébe az önkormányzatokat fokozottabban be kell vonni?
A Fővárosi Önkormányzat európai városokkal való együttműködésnek és a Brüsszeli Képviselet munkájának egyik legfontosabb célja, hogy a következő hét évben a városok a korábbinál több forrásra pályázhassanak közvetlenül.
Egyetért Ön ezzel a törekvéssel?
Budapest Főváros Brüsszeli Képviselete rendszeresen hírlevelet állít össze az Európai Unió legfontosabb eseményeiről, tervezési és döntéshozatali eredményeiről, ami elérhető a Budapest Portálon oldalon. Ebben aktuálisan tájékozódhat a fejlesztési források és támogatható területek alakulásáról, illetve egyéb hasznos információkat is talál (események, összefoglalók, jó gyakorlatok).
Ismeri Ön Budapest Brüsszeli Képviseletének hírlevelét?
Életkor
Nem